Μονή Αρτοκωστά Αρκαδίας

Μονή Αρτοκωστά

Η Μονή Αρτοκωστά ανήκει στην κοινότητα Πραστού και υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι.Μ Μαντινείας και Κυνουρίας, ενώ κατά τον Μεσαίωνα άνηκε στη Μητρόπολη Μονεμβασίας.Υπάρχουν δύο μονές αφιερωμένες στην Παναγία. Η σημερινή γυναικεία, η οποία λειτουργεί η μονή Αρτοκωστάς ή Ορθοκωστάς και η πρώτη η παλαιά Βυζαντινή.

Ανάμεσα σε πιθανολογίες της επωνυμίας βρίσκεται και εκείνη η οποία υποστηρίζει ότι προέρχεται από το τοπωνύμιο “Escorta ή Scorta”, που αναφέρεται στο χρονικό του Μορέως. Σήμερα έχει επικρατήσει η επωνυμία Ορθοκωστά.

Η Μονή καταστράφηκε και ερήμωσε από μοναχούς, εξαιτίας των δραματικών γεγονότων της πτώσεως της Βασιλεύουσας και των επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο, ήδη από το 1460.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, τα τσακώνικα μοναστήρια, που ήταν πολύ κοντά στα επαναστατικά κέντρα (Πραστός, Τυρός, Σίταινα, Λεωνίδιο) συμμετείχαν στην προεπαναστατική αλλά και επαναστατική προετοιμασία για το Έθνος. Μάλιστα, στην Ορθοκωστά ο ηγούμενος Ιωάσαφ Κανέστρας είχε εξοπλίσει σώμα 50 αγωνιστών και το συντηρούσε με έξοδα της Μονής. Το 1982, η Μονή μετατρέπεται σε γυναικεία.

Το παραδοσιακό τετράγωνο κλειστό σχήμα της μονής περιβάλλεται με προστατευτικό μαντρότοιχο. Είναι διαμορφωμένο με διώροφα και μονώροφα κτίρια με χαγιάτια από όλες τις πλευρές, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό. Η είσοδος της Αρτοκωστάς στην ανατολική πλευρά οδηγεί μέσα από διαβατικό στο προαύλιο.

Απέχει 12 χλμ. Από τον Άγιο Ανδρέα, 52 χλμ. Από το Λεωνίδιο και 21 χλμ. Από το Άστρος. Η βορινή πλευρά είναι στραμμένη προς τη ρεματιά του Βρασιάτη, ενώ οι υπόλοιπες περιβάλλονται από καταπράσινο τοπίο.

Ακρογιάλι-Μονή Αρτοκωστά

Μονή Αρτοκωστά

Ακρογιάλι Ξηροπήγαδο Αρκαδίας

Phone : +30 27550 71259
Mobile : +30 693 6528 772
Fax : +30 27550 71259

Follow Us

Book On Line

Κάντε κράτηση

Ξηροπήγαδο Αρκαδίας Δραστηριότητες

Kitesufing, Windsurfing, Ποδηλασία, Καταδύσεις, Πεζοπορίες.

Περισσότερα


Akrogiali Hotel Restaurant Beach Bar

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στα παρακάτω τηλεφωνά επικοινωνίας.
Εναλλακτικά μέσα από την πλατφόρμα του Facebook messenger για άμεση απάντηση των ερωτημάτων σας.

Phone : +30 27550 71259
Mobile : +30 693 6528 772
Fax : +30 27550 71259